Erfgoedfonds koopt ‘De absintdrinkster’ van Spilliaert

7 juli 2015

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting heeft 'De absintdrinkster', een werk van de Oostendse kunstenaar Léon Spilliaert, aangekocht bij Sotheby's in Parijs. Het werk wordt toevertrouwd aan het Museum van Schone Kunsten van Gent.

Leon Spilliaert (1881-1946) was een van de voornaamste Belgische kunstschilders van het symbolisme. 'De absintdrinkster', een eerder introspectief werk uit 1907, sluit stilistisch aan bij een reeks van Spilliaerts zelfportretten. Het is het enige werk uit deze periode waarin Spilliaert een vrouwelijke personage frontaal in beeld brengt. Het werk meet 105 bij 77 centimeter en is gemaakt met aquarel, Chinese inkt en kleurpotlood op papier.

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting koopt kunstwerken aan om ze ter beschikking te stellen van musea en publiek toegankelijk te maken. De afgelopen jaren heeft het Erfgoedfonds zo, mede dankzij talrijke schenkingen, een indrukwekkende verzameling van bijna 9.000 kunstwerken en 13 archieffondsen opgebouwd. Alle werken zijn toegankelijk gemaakt voor het publiek in meer dan 25 musea en openbare instellingen in het land. ‘De absintdrinkster’, die voor € 483.000, een recordprijs voor een werk van Spilliaert, werd aangekocht, vervoegt andere belangrijke werken in het bezit van de Stichting zoals het ‘Portret van Marguerite’ van Fernand Khnopff en ‘Charles met streepjestrui’ van Henri Evenepoel.