Erfgoed voor iedereen @ wikidata

21 februari 2019

Van overal ter wereld, en in gelijk welke taal, kan u nu online informatie vinden over onze collecties. Op 3 maanden tijd heeft het Erfgoedfonds de gegevens van meer dan 3000 kunstwerken en deelcollecties op wikidata gepubliceerd. Daardoor kan iedereen deze werken nu ook terugvinden in google en andere zoekmachines.

Wie op zoek gaat naar informatie start zijn zoektocht meestal bij google of een andere online zoekmachine. En wikipedia artikels, maar ook de gegevens over de kunstwerken, die gepubliceerd worden op wikidata, en de foto’s opgeladen op wikimedia commons, hebben vaak de eerste plaats in de resultatenlijst van google. Om ons erfgoed onder de aandacht te brengen bij het brede publiek, de kennis er over te verspreiden en de werken digitaal toegankelijk te maken zet de Koning Boudewijnstichting dan ook in op deze wikimediaplatformen.

Door de collectie van de Koning Boudewijnstichting te publiceren op de wikimediaplatformen kan men van overal ter wereld, en in gelijk welke taal, onze stukken terugvinden en de informatie erover raadplegen. Dit maakt het mogelijk de stukken in context te plaatsen, wat leidt tot een beter begrip van de werken. We hopen zo het grote publiek ook attent te maken op het belang van dit erfgoed en het behoud er van.

Dankzij de samenwerking met Wikimedia en Packed (expertisecentrum voor digitaal erfgoed) kunt u nu de gegevens van meer dan 3000 kunstwerken en deelcollecties van de collectie van de Koning Boudewijnstichting terugvinden op wikidata. Ze werden verrijkt met de gegevens die de depothouders (de musea en instellingen waar de collecties en stukken tentoongesteld zijn) over de werken verzameld hadden en gekoppeld aan alle mogelijke informatie die reeds op wikidata, maar ook in andere databases beschikbaar zijn. Een immens netwerk aan informatie!