Een duurzame toekomst voor Freÿr

24 november 2017

‘Hoe maken we van het kasteel en de tuinen van Freÿr een toonbeeld van duurzaamheid?’ Dat is de ambitie van het project Nuluitstoot van de vzw Domein van Freÿr: de ecologische voetafdruk van de kasteelgebouwen en de tuinen zo klein mogelijk houden. De vzw realiseert dat met verschillende acties om minder energie te verbruiken en afvalwater te zuiveren.

Op die manier maakt het Domein van Freÿr zich klaar voor een duurzame toekomst. Het domein ligt in een van de mooiste natuurgebieden van België, in de buurt van Dinant: zijn beroemde rotsen, de weelderige Franse tuinen, het magische panorama. Er groeien zelfs eeuwenoude sinaasappelbomen.

Het prachtige renaissancekasteel wordt geroemd als ‘het Versailles aan de Maas’. De gebouwen zijn beschermd erfgoed. Daarom concentreren de acties om minder energie te verbruiken zich vooral op de verwarmingsinstallatie en de brandstof. De oude stookolieketels worden vervangen door een houtsnipperketel met hoog rendement. De houtsnippers komen gewoon van het duurzame onderhoud van het bos: een milieuvriendelijke energiebron.

Al die acties hebben natuurlijk maar zin als de gebouwen goed geconserveerd zijn en het energieverlies zoveel mogelijk beperkt blijft. Daarom komen er ook onderhouds- en restauratiewerken aan daken, draagconstructies, gevelbekleding en schrijnwerk.

Bovendien komt er een zuiveringsstation voor het afvalwater van het kasteel. Het project krijgt financiële en andere ondersteuning van het Fonds Laubespin-Lagarde, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.