De geheimen van het Leuven Chansonnier

26 augustus 2020

Ontdek op woensdag 26 augustus de geheimen van het Leuven Chansonnier, in een gloednieuwe documentaire van de Alamire Foundation, in samenwerking met AMUZ.

In 2016 kocht het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, een uitzonderlijke bundel aan met 49 wereldlijke liederen in het Frans. De bundel dateert uit de 15de eeuw en wordt aangevuld met een heilige zang in het Latijn.

Het werk werd in bewaring gegeven aan de Alamire Foundation, het internationaal centrum voor de studie van muziek in de Zuidelijke Nederlanden. Sindsdien zijn alle liederen vertolkt kunnen worden tijdens verschillende concerten in de hele wereld. Ondertussen proberen heel wat specialisten nog altijd de talrijke mysteries te doorgronden die rond het manuscript hangen. In welke historische en artistieke context is het ontstaan? Wie was de eigenaar of de opdrachtgever? Wie componeerde de liederen?

De Alamire Foundation maakte samen met AMUZ een nieuwe documentaire die een unieke blik werpt op de geschiedenis van dit kostbare manuscript, de gezangen die het bevat en de mysteries waarmee het omgeven is.

Ontdek hier de documentaire over de Leuven Chansonnier