Dag van de Cultuureducatie

10 maart 2021

Op 11 maart is het de Dag van de Cultuureducatie. Een thema dat centraal staat in de missie van het Fonds Irène Heidebroek- Eliane van Duyse, dat jongeren in contact wil brengen met kunst, cultuur en onze geschiedenis. Een van de recente laureaten is een project waarvoor het Van Buuren Museum samenwerkt met vzw ‘Patrimoine à roulettes’. Jongeren zetten er een communicatiecampagne op om andere jongeren warm te maken voor een museumbezoek.

Tegen begin volgend schooljaar maken leerlingen van het René Cartigny Instituut video’s waarin ‘een mysterie’ wordt voorgesteld, dat ontrafeld kan worden in het Museum Van Buuren. Die video’s worden verspreid via social media en moeten andere jongeren warm maken om naar het museum te trekken.

Bedoeling is om op deze manier jongeren naar het Van Buuren Museum te trekken en hen zowel de art-deco woning als de indrukwekkende kunstcollectie te laten ontdekken.

In oktober 2020 kwamen de leerlingen van het René Cartigny Instituut alvast een hele week het Museum Van Buuren ontdekken en beleven; zowel de collectie, het gebouw, de tuinen als de geschiedenis van de eigenaars. Via verschillende activiteiten konden ze het museum en zijn geschiedenis in al zijn facetten ervaren.

De voorbije maanden werd er geschreven aan de synopsissen van de video’s, die de komende maanden worden opgenomen en gemonteerd. Daarna volgt de voorbereiding van de communicatiecampagne, die begin volgend schooljaar gelanceerd wordt. Spannend!

Hebt u ook een project dat de belangstelling voor kunst en onze Belgische geschiedenis wil opwekken bij jongeren? U heeft nu nog tot 15 maart 2021 de tijd om uw project in te dienen voor de huidige oproep. In september 2021 lanceert het Fonds Irène Heidebroek-Eliane van Duyse een nieuwe oproep.