Colloquium ‘Source communities en etnografisch erfgoed’

18 maart 2016

Hoe onderhouden beheerders van etnografisch en niet-Europees erfgoed relaties met de gemeenschappen die een link hebben met deze collecties? Welk beleid voeren ze? Verschillende experten delen hun visies en ervaringen op 14 en 15 april.

Op 14 en 15 april organiseert Etnocoll een colloquium over ‘Source communities en etnografisch erfgoed’. Dit colloquium gaat dieper in op de relaties tussen beheerders van etnografisch en niet-Europees erfgoed enerzijds en anderzijds source communities, gemeenschappen die een bijzondere link hebben met deze collecties.

Hoe onderhouden vandaag de dag erfgoedbeheerders in België relaties met de betreffende gemeenschappen? Welk beleid voeren ze? Welke bedenkingen heeft men bij het aangaan van relaties? Verloopt de samenwerking in België zelf of zoekt men de gemeenschappen op in die herkomstlanden? Verschillende experten delen hun visies en ervaringen tijdens deze 2daagse.

Het colloquium kadert in de context van de tentoonstelling ‘The Call of the Rockies – Pieter Jan De Smet en de Indiaanse tragedie’ ( Caermersklooster, Gent), waarin de figuur van missionaris Pieter Jan De Smet (1801-1873) centraal staat. Als missionaris bij de Indianen in Noord-Amerika was hij getuige van de veranderingen in hun levenswijze en werd hij hun pleitbezorger.

Praktisch:
Deel 1: 14 april 2016
In het MAS – Museum aan de Stroom, Hanzestedenplaats 5, 2000 Antwerpen
Van 9u30 tot 16u
Sprekers (onder voorbehoud):
Jacqueline Patterson, professor Emeritus Washington State University en curator tentoonstelling Sacred Encouneters
Martin Schulz, curator Amerika en Afrika collecties Historisch Museum Bern
Chris De Lauwer, conservator MAS
Georges Dewispelaere, La Cambre - Ecole Nationale Superieure des Arts Visuels
Bambi Ceuppens, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
Saskia Willaert, Muziekinstrumentenmuseum
Idebald Goddeeris, K.U. Leuven.
Schrijf u hier in voor deel 1 (op 14 april)

Deel 2: 15 april 2016
In Gent, Caermersklooster (voormiddag) en Provinciegebouw Oost-Vlaanderen (namiddag)
Van 10u tot 16 u
Sprekers (onder voorbehoud):
John Abraham, Director of Court Services Coeur d'Alêne Tribe, nazaat van Circling Raven en Louise Suykhwim/Sighween (twee Coeur d'Alêne die De Smet en zijn opvolgers hielpen bij de introductie van zijn katholieke boodschap)
Raymond Brinkman, antropoloog en adviseur bij de Coeur d'Alêne Tribe
Joe Horse Capture, Gros Ventre/A'aninin, Montana en curator Native American Art bij het National Museum of the American Indian, Smithsonian Institution Washington D.C.
Schrijf u hier in voor deel 2 (op 15 april)

Een samenwerking van Etnocoll, KADOC en het MAS.
Etnocoll is een platform in België van experten inzake etnografische en niet-Europese collecties erfgoed.
Dit platform buigt zich gezamenlijk over gedeelde thema’s zoals restitutie, zichtbaarheid van de collecties, onderzoek en opleiding, restauratie, samenwerking met source communities. In de werkgroepen nemen zowel museum- en archiefmedewerkers deel, als verantwoordelijken voor universitaire collecties. ETNOCOLL wordt gefaciliteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw en de Koning Boudewijnstichting.