Besloten Hofjes: apotheose in nieuw Museum Hof van Busleyden

29 juni 2018

Het nieuwe Museum Hof van Busleyden opende net zijn deuren. Met als apotheose van het bezoek, de Besloten Hofjes die met de steun van het Fonds Baillet Latour terug in ere hersteld werden.

Het nieuw Museum Hof van Busleyden kreeg een plaats in het prachtig renaissance stadspaleis van Mechelen, hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Je kunt er de verrassende Bourgondische geschiedenis beleven en de schatten en verhalen van Mechelen ontdekken.

Op het parcours zijn er een aantal highlights die met de steun van de Koning Boudewijnstichting gerestaureerd werden.

Het kastje van de Grote Raad pronkt in de zaal die aan deze instelling gewijd is. Het werd onlangs gerestaureerd dankzij een fundraisingscampagne georganiseerd in het kader van het Fonds Quellenstede: Christel en Hugo NYS. Dat Fonds wil de Mechelse musea helpen om hun erfgoed te vrijwaren en aan de komende generaties over te maken.

Een beeldje van de Heilige Ivo, beschermheilige van advocaten, magistraten en juristen, introduceert de zaal van de Grote Raad. Het werd gerestaureerd in het kader van de campagne SOS polychromiëen, één van de eerste initiatieven van de Koning Boudewijnstichting in het kader van haar actiedomein erfgoed.

Het bezoek eindigt met een aantal opmerkelijke retabelkasten. Deze reeks is uniek: nergens anders werd een dergelijke samenhangende groep van Besloten Hofjes teruggevonden. Ze werden met de steun van het Fonds Baillet Latour terug in ere hersteld. Het Fonds Baillet Latour zet zich nl in voor het behoud van belangrijke werken uit ons Belgisch erfgoed. Dat de Besloten Hofjes belangrijk erfgoed zijn lijdt geen twijfel! Ze staan dan ook sinds 2011 op de Vlaamse Topstukkenlijst. De Besloten Hofjes, die een ideale, paradijselijke wereld voorstellen, zijn gemaakt door Mechelse Gasthuiszusters-Augustinessen. Behalve beschilderde panelen en gepolychromeerde beeldjes bevatten ze textielonderdelen, zijdebloemen, metalen insignes, glazen druiventrosjes, kristal, perkament en papier, relikwieën, was en pijpaarde, botfragmenten... Deze hofjes zijn het resultaat van vaak jarenlang geduldig handwerk.

Praktische info:
Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen
Ma-di-vrij-za-zo: 10u - 17u
Do: 10u - 22u
Woe: gesloten