Belangrijke werken van Carpay keren terug naar Luik

26 januari 2015

Het Fonds David-Constant heeft een reeks grote doeken aangekocht van de Luikse schilder Paul-Joseph Carpay. Het geheel zal worden toevertrouwd aan de Universiteit van Luik, om één van de salons van het kasteel van Colonster te verfraaien.

Het Fonds David-Constant, dat beheerd wordt door de Stichting, heeft een reeks grote doeken aangekocht van de Luikse meester. Hij schilderde ze eind 19de eeuw voor de eetzaal van het kasteel van Bommershoven, en ze getuigen van een grote artistieke maturiteit. In de jaren 50 werden ze na een brand bewaard op een veilige plaats, maar ze bleven wel in het kasteel, tot ze op 20 december 2014 geveild werden bij Lhomme in Luik.

Het grootste schilderij meet 200 x 365 cm. Alle werken hebben een oosters decor dat meer berust op fantasie dan op werkelijkheid en doet denken aan de sprookjes van 1.001 Nacht. De precieze onderwerpen blijven vooralsnog onbekend en zouden het voorwerp kunnen uitmaken van een iconografische studie. Het gaat om belangrijke werken van Carpay, die toen zijn artistieke hoogtepunt beleefde. Het ensemble werd toevertrouwd aan de Universiteit van Luik, om de salons te verfraaien van het kasteel van Colonster, waar het op aanvraag zal kunnen worden bekeken.

De Luikse schilder Paul-Joseph Carpay (1822-1892) studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten van Luik. Vervolgens vroegen een aantal Franse schilders hem om een theater te verfraaien en stapte hij over op de decoratieve schilderkunst. Tijdens zijn lange carrière schilderde hij voor kerken, kastelen, herenhuizen en andere gebouwen.