Art Nouveau tegelkunst

12 juli 2021

Bent u een fan van Art Nouveau? Deze zomer nodigt het Gilliot & Roelants Tegelmuseum u uit om een heel andere kant van deze artistieke stroming te ontdekken. Bijna 30 decoratieve panelen en 300 tegels uit onze Pozzo-collectie zijn er te zien in de nieuwe tijdelijke tentoonstelling.

In 2017 schonk Roberto Pozzo een indrukwekkende collectie van bijna 9.000 tegels aan de Koning Boudewijnstichting om het voortbestaan ervan te verzekeren. De Stichting vertrouwde de collectie toe aan het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in Hemiksem, waar ze toegankelijk is voor het publiek.

Roberto Pozzo woonde en werkte bijna 33 jaar in België. In de weekends struinde hij rommelmarkten af op zoek naar meetinstrumenten, Belgische kant en drukwerk. Hij werd echter al snel verleid door de techniek, de esthetiek en het vakmanschap van de Belgische tegels, die hij ook begon te verzamelen.

Het was vooral de Art Nouveau stijl die zijn aandacht trok. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Gilliot & Roelants Tegelmuseum ervoor koos deze artistieke stroming te presenteren in zijn gloednieuwe tijdelijke tentoonstelling. Bijna 30 decoratieve panelen en 300 tegels werden geselecteerd uit de meest emblematische voorbeelden van onze Belgische productie. U ontdekt er pareltjes van de fabriek Gilliot & Cie, maar ook van zijn concurrenten Boch Frères, Helman, La Majolique, Manufactures de Céramiques de Hasselt, La Dyle de Wijgmaal en talrijke Waalse fabrieken, waaronder de Faïenceries de Nimy. Een echte lust voor het oog!

De collectie van Roberto Pozzo is ook in zijn geheel toegankelijk via onze online inventaris.

In de praktijk:

"Gilliot & Cie. en Belgische Art Nouveau tegels"
Gratis toegang
Sint-Bernardusabdij 2
2620 Hemiksem