Actieplan voor poelen in de Grote Netevallei

9 december 2015

Waterjuffers, libellen, vlinders en amfibieën maakten ooit het mooie weer in twee poelen in de Grote Netevallei. Door de aanplanting van exoten als Canada’s en Italiaanse populieren, en het gebrek aan een doelgericht beheer, verruigde het omliggende landschap. De bladeren van al die bomen verstikten niet alleen het water, maar ook de bodem van de ooit zo bloemrijke graslanden er rond.

De voorbije jaren kocht de afdeling De Wielewaal van Natuurpunt deze twee gebieden aan: De Elzen in het Elzenbroekbos in Kessel en de Oude Nete-arm in Gestel, een oude afgesneden meander van de Grote Nete. Het Regionaal Landschap Rivierenland voerde er al heel wat voorbereidende studies en werken uit. Om de twee gebieden hun oude natuurlijke glorie terug te geven is nu een globaal, gemeenschappelijk actieplan opgesteld. Zo zullen de poelen worden uitgebaggerd, en zal het grasland opnieuw worden gemaaid. Daarnaast zal een deel van de exoten worden verwijderd, zodat het zonlicht het water en omliggende grasland terug kan bereiken. Op die manier moet het ideale microklimaat dat er heerste in ere worden hersteld, zodat dieren en planten er opnieuw welig kunnen groeien.

Hoewel het Beheerteam Grote Nete van Natuurpunt afdeling De Wielewaal het initiatief nam voor dit project, werken ook andere organisaties als ANB, gemeente Nijlen, WBE- Nete en Wimp en Regionaal Landschap Rivierenland eraan mee. Het Fonds Netevallei van de Koning Boudewijnstichting ondersteunt dit initiatief met 7.500 euro.