Aanwinst en expo: Fotocollectie Jan Yoors

19 november 2019

De Private Art Support Foundation presenteert een oeuvre-overzicht van kunstenaar Jan Yoors, dat recent werd verworven. De tentoonstelling Jan Yoors, Fotografie 1934 - 1975: een selectief overzicht is in Antwerpen te zien bij Delen Private Bank, één van de nieuwe bedrijfspartners.

De Private Art Support Foundation, of kortweg Pasfoundation, heeft als doel werken van moderne en hedendaagse toonaangevende Belgische kunstenaars te vrijwaren en te valoriseren. Een reeks partnerbedrijven voorziet in middelen en stelt knowhow en ruimte ter beschikking. Stap voor stap werd zo reeds een omvangrijke collectie samengesteld. Om deze veilig te stellen voor de toekomst, nauwer samen te werken met musea, en filantropie voor hedendaagse kunst aan te moedigen, richtte Pasfoundation een Fonds op onder de vleugels van de Koning Boudewijnstichting: het Private Art Support Foundation Fonds. Hierdoor staan de collecties nu permanent ten dienste van de gemeenschap.

Het collectiebeleid is erop gericht van Belgische kunstenaars een beduidend aantal werken te verwerven die telkens een staalkaart vormen van zijn of haar oeuvre, met een focus op Belgische moderne, postmoderne en hedendaagse kunst uit de 20ste en 21ste eeuw. De recentste aanwinst is een collectie van 26 foto’s van Jan Yoors.

Jan Yoors

Jan Yoors (1922-1977), zoon van de Antwerpse glaskunstenaar Eugène Yoors, bouwde zijn carrière uit in New York na de Tweede Wereldoorlog. Naast schrijver en beeldend kunstenaar was hij ook een fascinerende fotograaf. Zijn veelzijdige werk werd geïnspireerd door zijn rijke levenservaringen: van zijn jeugd - die hij grotendeels met een zigeunerfamilie deelde -, over zijn gevangenschap door de nazi’s, tot de vele reizen en fotoreportages. Hij trok onder meer naar het Amazonegebied, het Verre Oosten en Rusland, alsook naar de New Yorkse wijken zoals Harlem, die in de jaren ’50 een ware sociale revolutie meemaakten.

Dankzij een doorgedreven samenwerking met geëngageerde bedrijven, de Yoors Family Partnership en Gallery FIFTY ONE, kon deze expo gerealiseerd worden. De opstelling laat zien in welke kwalitatieve omstandigheden kunst gebracht kan worden buiten de museummuren om, een belangrijk aspect voor de Pasfoundation.

Praktisch

Jan Yoors, Fotografie 1934 - 1975: een selectief overzicht
Van 22/11/2019 tot en met 10/01/2020
In de lobby van Delen Private Bank, Jan Van Rijswijcklaan 162, 2020 Antwerpen (ingang via Jan Baptist Verlooystraat).
Elke werkdag (maandag tot vrijdag) vrij toegankelijk van 8 tot 18 uur (behalve op 26/12/2019).