Aankoop Collectie zwarte terracotta’s

17 september 2012

Het Fonds Pierre-François Tilmon heef een unieke collectie zwart geëmailleerde terracotta’s uit de 18de eeuw aangekocht. Daardoor zullen de werken, die van de hand van Naamse kunstenaars zijn, in Namen bewaard blijven. Ze worden toevertrouwd aan de Société Archéologique de Namur en zullen in Namen tentoongesteld worden in het Musée de Groesbeeck – de Croix, nadat het museum gerenoveerd zal zijn in het kader van de nieuwe culturele wijk ‘Îlot des Bateliers’.

Het betreft een collectie vaatwerk en meer in het bijzonder verschillende delen van koffie- en theeserviezen. Tot de collectie behoren 21 koffiekannen, 2 theekannen, 8 melkkannen, 2 crèmepotten en 2 suikerpotten.

De collectie uit Namen is een unicum. Het zwarte aardewerk, gecombineerd met het zwarte glanzende email en de rijkelijke decoraties in zilverwerk zijn zeer bijzonder. De zwarte kleur zou geïnspireerd zijn op Britse terracotta’s. In de 2de helft van de 18de eeuw floreerde de keramiekkunst in Engeland en ontstonden er nieuwe, zwarte, keramiekvarianten die vervolgens door continentale fabrieken geïmiteerd werden. De vormen van het Naamse zwarte aardewerk zijn dan weer eerder continentaals. Wat de collectie nog zeldzamer maakt is dat hij niet enkel koffiekannen telt, maar ook andere kannen en potten die slechts zeer uitzonderlijk in deze uitvoering bewaard bleven.