Financiële steun: projecten in Wallonië

Bent u op zoek naar financiële steun of een beurs voor uw cultureel project of erfgoedproject? De Koning Boudewijnstichting beschikt over verschillende Fondsen die organisaties of individuen financieel ondersteunen. Hieronder vindt u een overzicht van de Fondsen die specifiek projecten in Wallonië steunen. 

Wallonië

Prijs Robert Beaujean
Het Fonds Robert Beaujean kent jaarlijks een prijs twv €2.500 toe aan de auteur van een waardevolle Waalse geschiedkundige of archeologische publicatie. De oproep wordt in januari gelanceerd en loopt rond midden oktober af. Er is een projectoproep voor individuen (in het FR) en een projectoproep voor organisaties

Prijs Hubert Schoonbroodt
Een tweejaarlijkse prijs twv €4.500 voor een jonge, beloftevolle organist (max 35 jaar), om zijn internationale carrière verder uit te bouwen. De projectoproep wordt om de twee jaar gelanceerd in september en loopt af rond eind maart.

Namen

Fonds Pierre François TilmonDit Fonds steunt de aankoop, conservatie en restauratie van cultureel erfgoed in de Naamse musea. Een aanvraag kan het hele jaar door worden ingediend.  

Fonds Jacques en Christiane BarbazonDit Fonds steunt projecten in de provincie Namen met als doel het lokaal en cultureel erfgoed te bewaren, valoriseren en promoten; in het bijzonder in de gemeenten Beauraing, Bièvre, Gedinne en Vresse-sur-Semois. Wanneer een werk gerestaureerd wordt in het kader van dit Fonds kan er eventueel ook een budget toegekend worden voor valorisatieprojecten mbt het gerestaureerd werk. Een aanvraag kan het hele jaar door worden ingediend.  

Luik

Fonds David-Constant
Dit Fonds steunt de conservatie, de restauratie en de ontsluiting van het Luiks patrimonium. Jaarlijks lanceert het Fonds een oproep (in het FR) rond half september en kan het projecten steunen voor een totaalbedrag van € 100.000.  

Fonds Forgeur
Het Fonds steunt eigenaars van een onroerend goed in de provincie Luik, dat geklasseerd is of van bijzonder belang, en kan tussenkomen in de restauratiekosten. Het kan gaan om een gebouw, maar ook om een deel van een gebouw of om zijn decoratieve elementen. De projectoproep wordt ieder jaar rond half september gelanceerd en kan projecten steunen twv €130.000.

Picardisch Wallonië

Fonds Claire et Michel LemayDit Fonds werd opgericht ter ondersteuning van vernieuwende en spraakmakende projecten in Doornik en Picardisch Wallonië, die liefst erfgoed, cultuur en economie combineren en bijdragen tot de uitstraling en ontwikkeling van deze streek. Het kan jaarlijks projecten tot €200.000 steunen. Het Fonds lanceert jaarlijks 2 projectoproepen, die rond midden april en eind oktober aflopen. 

Luxemburg

Fonds Sillon d'Art
Het doel van het Fonds Sillon d’Art is de promotie van culturele en artistieke activiteiten in de provincie Luxemburg. Het wil vooral culturele, artistieke en muzikale activiteite bevorderen of ontwikkelen in Maboge, in de gemeente van La Roche-en-Ardenne en omstreken. Het Fonds kan verschillende initiatieven ondersteunen, zoals koren, muziekgroepen en initiatieven op het gebied van literaire, beeldende of grafische kunst. De projectoproep wordt tweejaarlijks gelanceerd. De volgende oproep wordt normaalgezien in september 2021 geopend en afgesloten in februari 2022. De maximale steun bedraagt €3.000.  

Bekijk ook zeker ons thematisch overzicht, waar u ook de Fondsen kan terugvinden die in heel België actief zijn.