Restauratie van Luikse pronkkamers

21 december 2012

Het herenhuis waarin de Société Littéraire de Liège thans gevestigd is, betrekt het genootschap al sinds 1787. Het was destijds de plaats waar de hogere klassen op zoek gingen naar ontspanning, conversatie en lectuur. Ze konden er met name de belangrijkste kranten en publicaties – toen zeldzame en dure producten – raadplegen en erover van gedachten wisselen.

Na een verwoestende brand in 1859 onderging het gebouw een grondige renovatie in de tweede helft van de 19de eeuw. De decoratie van de grote salons werd toevertrouwd aan Joseph Carpay, die van zich had doen spreken met de inrichting van verschillende gebouwen in Luik maar ook in Frankrijk, zoals onder meer de salons van het Luikse Provinciehuis (in het complex van het Prinsbisschoppelijk Paleis), kerken, kastelen en zelfs de Parijse opera en de schouwburg van Marseille. Zowel de plafonds als de muren van de salons van de Luikse Société Littéraire werden verfraaid met schilderingen van putti, bloemstukken en lofwerk van bloemen en vruchtenguirlandes. Het geheel werd afgewerkt met lambriseringen, imitatiemarmer en stucwerk met vergulde sierlijsten en allegorische figuren.

De restauratie van dit neoclassicistische interieur, dat sinds 2003 erkend is als ‘uitzonderlijk erfgoed van Wallonië’, werd onlangs afgerond. Deze werken werden tot een goed einde gebracht dankzij de bijzondere steun van het Fonds David-Constant en het Mecenaatsfonds ING, beide beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De schilderingen, het stucwerk en de verguldsels hebben hun schittering van weleer nu helemaal teruggevonden.

Ter gelegenheid van de restauratie en met de steun van het Fonds David –Constant geeft de Société littéraire de Liège een publicatie uit over Joseph Carpay. Voor het plaatsen van uw bestelling : [email protected]