Eerste deel ‘Geven voor erfgoed en cultuur’

17 juni 2016

FARO en de Koning Boudewijnstichting organiseren samen het driedelige colloquium ‘Geven voor erfgoed en cultuur in België’. Het eerste luik vond plaats op maandag 6 juni 2016 en kende een grote opkomst. Daar kwam naar voren dat de overheid, naast het creëren van een gunstig fiscaal kader, ook een belangrijke ondersteunende en communicatieve rol kan spelen in het promoten van cultuur als goed doel.

Het eerste deel focuste op het beleid en de rol van de overheid. Hoewel filantropie in de lift zit, blijkt uit de jongste editie van de Barometer van de Filantropie, dat slechts 1% van de Belgen ‘Cultuur en bescherming van het erfgoed’ als zijn favoriet goed doel ziet.

Culturele instellingen én de overheid hebben dus nog flink wat werk voor de boeg om potentiële schenkers warm te maken voor cultuur. Uit de getuigenissen van verschillende buitenlandse sprekers blijkt dat de overheid een belangrijke rol speelt bij het creëren van een gunstig klimaat rond ‘geven voor cultuur’. Door fiscale voordelen aan te bieden, maar ook te sensibiliseren, geeft ze een positief signaal dat aanmoedigend werkt. Op dit belang wees ook Minister Gatz, die een overzicht gaf van mogelijke toekomstige beleidsmaatregelen en instrumenten om aanvullende financieringsvormen te stimuleren.

Samen met FARO bereidt de Koning Boudewijnstichting ook een uitgebreid verslag voor, van niet enkel dit eerste deel, maar van de drie verschillende onderdelen.

Het tweede deel van het colloquium vindt plaats op dinsdag 11 oktober in Antwerpen en heeft als centraal thema de rol van de cultuursector en de organisaties zelf. Om tot een succesvolle fondswerving te komen moeten zij investeren in een sterke visie, een goede strategie en professionalisme. Deze sessie maakt deel uit van het Groot Onderhoud, het jaarlijkse treffen van de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel.

Mecenassen schenken wanneer ze overtuigd zijn van het belang van een cultureel project, trots zijn op een instelling of zich betrokken voelen. Het derde deel, dat het aspect van de schenkers belicht, vindt plaats in januari 2017 tijdens de Brusselse kunst- en antiekbeurs BRAFA.

Hou onze website (en nieuwsbrieven) in de gaten voor meer concrete informatie over dit colloquium.