‘Scientifiction’: uniek striperfgoed ontsloten

24 juni 2019

Het is een opvallende primeur: de tentoonstelling ‘Scientifiction’, tot begin 2020 in het Musée des Arts et Métiers in Parijs, focust op een selectie van bijna 170 originele platen, andere grafiek en ook voorwerpen uit de collectie van Edgar P. Jacobs, de Belgische maker van de stripreeks Blake en Mortimer. De stukken behoren tot het artistieke patrimonium waarvan de Koning Boudewijnstichting het behoud en beheer verzekert, met het oog op de valorisering ervan en de overdracht naar de volgende generaties.

De tentoonstelling loopt van 26 juni 2019 tot 5 januari 2020. Ze brengt een onuitgegeven terugblik op het werk van Edgar P. Jacobs, de geestelijke vader van de personages Blake en Mortimer, die tot op vandaag een opmerkelijke bekendheid blijven genieten. Dit is de eerste publieke tentoonstelling van een selectie originele platen van Edgar P. Jacobs, die worden bewaard door de Koning Boudewijnstichting en voor de gelegenheid in bruikleen zijn gegeven aan het Musée des Arts et Métiers. In totaal worden niet minder dan 169 stukken uit de collectie-Jacobs tentoongesteld: 160 grafische werken (platen, blauwdrukken, calques, omslagen, storyboards), foto’s en archiefdocumenten, en ook negen objecten die hij bezat.

Sinds 2018 staat de Koning Boudewijnstichting in voor het beheer van de archieffonds Edgar P. Jacobs, dat door de Stichting Jacobs is overgedragen. Doel is de bewaring van het fonds in een meer permanente structuur. Het gaat om enkele honderden platen, tekeningen en documenten, die zo aan de volgende generaties kunnen worden overgedragen. “Het is een eer om te mogen instaan voor de bewaring van deze kostbare getuigen van het werk van Jacobs, conform onze missie om erfgoed te beschermen”, zegt Dominique Allard, directeur bij de Stichting. “De tentoonstelling ‘Scientifiction’ biedt een uitgelezen kans om de collectie van een van de vlaggenschepen van de Europese strip te valoriseren. Zo wordt ze toegankelijk voor een zeer ruim publiek.”

Wetenschap en fictie

De expo, gecureerd door de journalist Thierry Bellefroid, getuigt van de bijzonder eigentijdse visie die uitgaat van dit unieke erfgoed van de ‘negende kunst’. Ze richt zich tot een ruim publiek en biedt een beter inzicht in het creatieproces van Edgar P. Jacobs. De originaliteit van het bezoekersparcours zit in de dialoog tussen wetenschap en fictie. Met de vier elementen (water, lucht, aarde en vuur) als invalshoeken, de favoriete scenografische en grafische krachten die Edgar P. Jacobs vaak tekeer laat gaan tegen zijn twee helden, verkent de bezoeker de collecties.

In oktober 2019 worden de 80tal tentoongestelde platen vervangen, waardoor men de tentoonstelling helemaal anders gaat ‘lezen’. Een dubbele reden dus voor een bezoek.

Praktisch:

Scientifiction, Blake et Mortimer au musée des Arts et Métiers
Van 26 juni 2019 tot 5 januari 2020
Dinsdag tot en met zondag, van 10 tot 18 uur. Op donderdagen nocturne tot 21.30 uur.
Musée des Arts et Métiers, 60 rue Réaumur, Paris 3ème