'Van Tiepolo tot Richter, dialoog in Europa'

5 april 2018

De belangrijkste Europese stichtingen die ijveren voor het behoud van het cultureel erfgoed stellen in Brussel een honderdtal topstukken uit hun collecties voor in de tentoonstelling ‘Van Tiepolo tot Richter, dialoog in Europa’.

De tentoonstelling laat zien hoe erfgoed de contacten tussen Europeanen van eeuw tot eeuw stimuleerde. Te bekijken van 24 mei tot 30 september 2018 in het Museum Kunst & Geschiedenis, in het centrum van Brussel.

Het initiatief kwam er naar aanleiding van het Europees Erfgoedjaar, meteen de ideale gelegenheid voor Europese stichtingen die in dit domein actief zijn, om hun engagement beter bekend te maken.

Kunst en cultuur zijn altijd al uitstekende ambassadeurs geweest. De zowat honderd prestigieuze werken die in Brussel tentoongesteld worden, weerspiegelen stuk voor stuk de grote en kleine geschiedenis van alle Europeanen. Dankzij gravures, kopies en tekeningen die circuleerden, en door hun reizen en bezoeken aan de ateliers van collega’s, deden kunstenaars nieuwe inspiratie op en integreerden ze deze in hun eigen werk. Kunstliefhebbers en –verzamelaars waren van hun kant steeds op zoek naar informatie over nieuwigheden en evoluties. Zij stopten veel energie in het verzorgen en ontwikkelen van hun netwerk om steeds snel op de hoogte te zijn. De kunstwerken zelf – gekocht, geschonken, fier gepresenteerd aan bezoekers – stimuleerden economische, culturele, politieke en sociale contacten.

De stukken zijn geselecteerd door de 14 deelnemende stichtingen uit heel Europa. Zo groeit er een fascinerende dialoog tussen onder anderen Auguste Rodin, Giovanni Battista Tiepolo, Jacob Jordaens en Albrecht Dürer voor de oude kunst, en Gerhard Richter, Georg Baselitz, Ernst Ludwig Kirchner, Constant, Maria Helena Vieira da Silva en Leon Spilliaert voor de modernen. Elke stichting heeft ook een korte presentatie gemaakt van de stukken die ze opgestuurd heeft. Deze teksten gaan vooral over het Europese traject dat het voorwerp in kwestie of de vervaardiger ervan heeft afgelegd. Ze bieden zo een nieuwe kijk op de werken en hun maatschappelijke rol.   

De tentoonstelling is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting, in samenwerking met de Fondazione Cariplo, Fundação Calouste Gulbenkian, Finnish Cultural Foundation, Fondazione Banca del Monte di Lucca, Fondazione Cassa di Risparmio di Lucca, Fundação Oriente, Jenny and Antti Wihuri Foundation, “La Caixa” Banking Foundation, Olbricht Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, Saastamoinen Foundation, Svenska Kulturfonden en de Vereniging Rembrandt, in het kader van de algemene vergadering van het European Foundation Centre, die dit jaar plaats heeft in Brussel.

Ze benadrukt hun inzet voor het behoud en de overdracht van ons cultureel erfgoed.

Praktisch:

Van 24 mei tot 30 september 2018
Museum Kunst & Geschiedenis
Adres: Jubelpark 10, 1000 Brussel
Openingsuren: di-zo: 10.00 – 17.00 u

Het museum zal tijdelijk gesloten zijn van 25 juni tot en met 17 juli.