Unieke stukken op BRAFA

23 januari 2019

Kom naar BRAFA en ontdek er unieke stukken uit onze collectie. Heel bijzonder is het zwaard van Rubens, maar ook de Utopiakaart van Ortelius. U wordt er ook verwelkomd door moderne werken van oa Piet Stockmans, Antoine Mortier en Serrurier-Bovy. Van 26/01 tot 3/02 in Tour en Taxis in Brussel (stand 46a).

In een presentatie waarbij Oude Kunst in dialoog treedt met Moderne Kunst, toont de Koning Boudewijnstichting dit jaar een 70tal werken uit haar collectie. Enkele niet te missen highlights:

Het zwaard van Rubens
Het rapier (een slank, scherpgepunt type zwaard) van Rubens heeft een belangrijke artistieke en historische waarde. De nakomelingen van Rubens gaven dit erfstuk al sinds de 17e eeuw door van generatie op generatie. De kinderen van Graaf Jean-Marie van der Stegen de Schrieck, schonken dit stuk aan de Koning Boudewijnstichting dankzij de tussenkomst van Graaf Joseph van der Stegen de Schrieck.

Kaart Utopia van Ortelius
Weet u hoe Utopia, een denkbeeldig eiland waar de rede zegeviert, er uit ziet? U ontdekt het op BRAFA: de Stichting kocht de enig overgebleven kaart van dit door Thomas More beschreven eiland.

Meesterwerk van de modernistische sculptuur
Een sleutelwerk van Oscar Jespers, een van de belangrijkste Belgische beeldhouwers uit de 20ste eeuw, werd aangekocht door het Erfgoedfonds. Een meesterwerk van de modernistische sculptuur dat van cruciaal belang is voor een goed begrip van de evolutie van de beeldhouwkunst.

De eerste artistieke juwelen
De juwelen van Emile Souply, Jacques Moeschal, Paul Van Hoeydonck, Anita Evenepoel en Kurt Lewy behoren tot de eerste artistieke juwelen die in ons land vervaardigd werden!

Genereuze schenkers
De collectie breidde zich in dertig jaar uit tot meer dan 25.000 stukken en 50.000 historische documenten. Dat indrukwekkend cijfer is vooral te danken aan de gulheid en het vertrouwen van mecenassen. Op BRAFA tonen we meerdere stuks die aan de Stichting geschonken werden. Zo o.a. 18e- en 19e eeuws zilverwerk van uitzonderlijke kwaliteit, geschonken door Graaf Thierry de Looz-Corswarem.

Antoine Mortier
De dochter en kleinzoon van Antoine Mortier vonden in de Stichting de geschikte partner om een Fonds op te richten om zijn oeuvre te behouden en over te dragen. Meerdere werken, die getuigen van het creatief proces van deze beroemde Belgische kunstenaar, werden geschonken en ondergebracht in dit Fonds. Op BRAFA kunt u een aantal van hen in primeur ontdekken.

Moderne en hedendaagse kunst
Via het Private Art Support Foundation – Fonds slaan ondernemers, kunstenaars, culturele actoren en de Koning Boudewijnstichting de handen in elkaar om meerdere kenmerkende werken van toonaangevende kunstenaars te verzamelen, bij elkaar te houden en toegankelijk te maken. Laat u op BRAFA verwonderen door Willy De Sauter, Jacques Charlier, Piet Stockmans,… Daarnaast kunt u op BRAFA ook enkele bijzondere stukken uit de nalatenschap van Hugo Claus ontdekken. Onder de tentoongestelde stukken, twee zelfportretten en een handgeschreven voorbereiding voor Het verdriet van België.

Belgisch muziekerfgoed
Ook bijzondere muziekinstrumenten van Belgische makelij zijn dit jaar te zien op onze stand. Zo is er de énige contrabas die aan de Belgische strijkinstrumentenbouwer Benoît Joseph Boussu (1703-1773) toegeschreven wordt, de laatste piano die Jean-François Vogelsangs maakte en door Jozef II aan Marie-Henriette aangeboden werd, maar ook een hit hat cimbaal dat toebehoorde aan jazzdrummer Kenny Clarke en door hem gegeven en opgedragen werd aan Jean Warland, een van de grootste Belgische contrabasspelers van de 20ste eeuw.

Praktische info:

BRAFA - Brussels Art Fair
van 26/01/2019 tot 3/02/2019

van 11.00 tot 19.00 uur ; Nocturne donderdag 31 januari 2019 tot 22.00 u
Tour & Taxis, Havenlaan 86C, 1000 – Brussel