Toekenning Jacqueline Nonkels Prijs 2017

20 maart 2017

De Jacqueline Nonkels Prijs werd toegekend aan Marie Godet, kunsthistorica en docente-assistente van de Bernheim Leerstoel aan de ULB, voor haar doctoraatsverhandeling "Le poids du réel. Les surréalistes bruxellois et l'objet dans les années 1940" (“Het gewicht van de realiteit. De Brusselse surrealisten en het object tijdens de jaren 1940”). Het biedt een boeiend inzicht in de activiteiten van de surrealistische beweging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo onthult het een reeks onbekende werken en gebeurtenissen, in de eerste plaats van René Magritte, Christian Dotremont, Marcel Mariën en Paul Nougé. De thesis zal in de vorm van een geïllustreerde publicatie uitgegeven worden in samenwerking met het Magritte Museum, naar aanleiding van het 50-jarig overlijden van de surrealistische schilder (1898-1967).

De Jacqueline Nonkels Prijs bekroont elk jaar een initiatief dat met succes bijdraagt tot de kennis, bescherming, restauratie, bewaring en valorisatie van het surrealistisch kusterfgoed in België.

Jacqueline Nonkels (1916-2007) kende René en Georgette Magritte persoonlijk. Ze was bevriend met het echtpaar, en maakte zo ook kennis met de andere vertegenwoordigers van het surrealisme in België.