Restauratie van een retabel in Gedinne

11 juli 2018

Op 16 juli gaat de restauratie van het retabel en het hoofdaltaar van de kerk van Notre-Dame de la Nativité in Gedinne van start. De werken zullen zes maanden duren en worden in het atelier en ter plaatse uitgevoerd door een team van restaurateurs. Het retabel dateert van het einde van de 16e eeuw en is een uitzonderlijk element van onze religieus erfgoed. Dankzij deze restauratie zullen ook de toekomstige generaties nog van de pracht van deze werken kunnen genieten. Ze wordt gesteund door het Fonds Jacques et Christiane Barbazon, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.

De kerk van Notre-Dame de la Nativité in het centrum van Gedinne ondergaat een volledige restauratie, gesteund door het Fonds Jacques et Christiane Barbazon. Dat Fonds heeft als doel het lokale en culturele erfgoed van de provincie Namen te beschermen, op te waarderen en meer bekendheid te geven. De restauratie van het retabel en het hoofdaltaar kadert in een groter project, bedoeld om het voortbestaan van de plaats te verzekeren.

Het retabel is vervaardigd uit polychroom en verguld hout. Het is verdeeld in zes compartimenten, die taferelen uit de Christuspassie en het leven van de Heilige Maagd voorstellen. Fanny Cayron, verantwoordelijke voor de restauratie, licht toe: “Over de herkomst van het retabel bestaan verschillende hypothesen. Wat we wel met zekerheid kunnen stellen, is dat het zeldzaam is een retabel uit het einde van de 16e eeuw te vinden dat nog zo goed bewaard is, vooral in Wallonië. Het is een kunstwerk van hoge kwaliteit.”

Er zullen meerdere elementen worden gerestaureerd: "We zullen de luiken en de twee antependia (de voorzijden van het altaar), het eerste in geschilderd doek, het andere in geborduurd textiel, demonteren om naar het atelier te brengen, waar specialisten van elke discipline ze zullen behandelen. Daarnaast zal een team van restaurateurs van polychrome sculpturen ter plaatse aan het retabel en het altaar werken. Ze zullen de polychromie opnieuw fixeren, reinigen en retoucheren om het geheel homogeen te maken”, gaat Fanny Cayron verder. Het project omvat ook de restauratie van twee beelden in niches, die aan beide zijden van het retabel hangen in het koor, en sterk aangetast zijn door houtetende insecten.

Tijdens de werken, die op het einde van 2018 af zullen zijn, blijft de kerk open en vinden de religieuze diensten normaal plaats.