Renovatie Antwerpse zoo bekroond

13 juni 2018

Wist u dat de Antwerpse zoo naast een dierentuin, ook een bekend monument en cultuurhistorisch landschap is? Het Fonds Louise Vanden Bulcke, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, bekroont het historisch perk ‘de Grote tekening’ dat recent in zijn historische glorie werd hersteld.

De Antwerpse Zoo is een van de oudste dierentuinen in Europa! Deze bijzondere site werd in 1976 beschermd als cultuurhistorisch landschap en in 1983 als monument. Een belangrijk deel daarvan is het perk ‘de Grote tekening’, dat nu in ere is hersteld. Het Fonds Louise Vanden Bulcke, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, bekroont dit erfgoedproject met de Hans Vredeman de Vriesprijs. De prijs werd op zondag 10 juni 2018 uitgereikt.

Om het perk ‘de Grote tekening’ in zijn volledige historische glorie te herstellen, werd in de voorbije jaren een studie gemaakt van de aanleg van de klassiek geïnspireerde bloemenperken en ook van de gietijzeren decoratieve elementen zoals de papegaaistaanders en boogjes. Vervolgens werden deze gerestaureerd. Daarnaast prijkt in het midden opnieuw de bronzen Borghèse-vaas. Zo werd het historisch ruimtelijk concept van de 19e-eeuwse landschapstuin geherwaardeerd.

Met de jaarlijkse Hans Vredeman de Vriesprijs wil het Fonds Louise Vanden Bulcke het behoud en de restauratie van historische tuinen en parken in Vlaanderen aanmoedigen. De KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen) kan de geldsom van 6.000 euro die aan de prijs vasthangt, niet enkel inzetten voor de kosten van de restauratie, maar ook voor het verdere onderhoud van ‘de Grote tekening’, met onder meer regelmatige seizoensaanplantingen en ontroesten en herschilderen van de gietijzeren elementen.