Pareltjes op papier

1 maart 2019

Briljant vakmanschap en gedurfd ondernemerschap speelden een belangrijke rol in de opkomst en bloei van de prentkunst in de eeuw van Bruegel. Daarvan getuigt ook Hans Bol’s prentenreeks die het Erfgoedfonds aankocht. Nu te zien op de tentoonstelling 'Prenten in de eeuw van Bruegel'.

Hans Bol wordt, na Bruegel, gezien als de meest talentvolle landschapstekenaar die in zijn prentenreeksen met landschappen, verhalen op een schitterende manier wist te integreren. Zijn tekeningen voor de prentenreeks ‘Emblemata Evangelica’, een topwerk van de kunstenaar, werden in 2014 door het Erfgoedfonds aangekocht en zijn nu te zien in BOZAR.

Na de dood van Bruegel zet Hans Bol diens landschapstraditie voort. Hij ontwikkelt dit genre verder en maakt talloze voortekeningen voor prenten. De ‘Emblemata Evangelica’ speelt hierin een sleutelrol. Het werk toont met zijn originele synthese van landschap, bijbelse thematiek, en astrologische en cosmologische elementen goed de thematische inventiviteit en veelzijdigheid aan van de prentenmarkt in die periode. Zowel voortekening als prent werden bewaard, waardoor ze goed vergeleken kunnen worden. Bovendien ontstond het werk vlak voor de val van Antwerpen en de migratie van Bol naar de Noordelijke Nederlanden, dus op een keerpunt dat het symbolisch einde van de ‘eeuw van Bruegel’ is.

De tentoonstelling Prenten in de eeuw van Bruegel, een samenwerking tussen BOZAR en de Koninklijke Bibliotheek van België, schetst een beeld van de prentproductie in de Zuidelijke Nederlanden in de eeuw van Bruegel.

Praktische info:

'Prenten in de eeuw van Bruegel'
Van 27 februari tot 23 juni 2019
BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel