Een historische getuigenis van Halle

22 juni 2015

Het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché verwierf onlangs, mede dankzij de steun van een anonieme schenker, het doek 'Uitzicht op de basiliek van Halle' van de Brusselse kunstenaar Jean-Baptiste Van Moer (1819-1884). Het is een van de oudst bewaard gebleven beelden van Halle.

Het werk werd gemaakt rond 1845, in het begin van de carrière van de kunstenaar. Het toont het einde van de stoet van de processie aan de basiliek van Halle. Opvallend is het talent van de kunstenaar om perspectieven te schilderen.

Jean-Baptiste Van Moer is een Brussels kunstschilder die vermaard is om de fotografische precisie van zijn werken. Ze worden beschouwd als heuse documenten over de uitgebeelde steden en hun dagelijkse taferelen.

Hij ontving talrijke opdrachten in België en in het buitenland. Onder deze opdrachten, de 15 beelden van de wijken die zouden verdwijnen in het kader van het project van de overwelving van de Zenne. Het ging om een opdracht van Jules Anspach, burgemeester van de stad Brussel van 1863 tot 1879, bestemd voor de decoratie van het Stadhuis.

Het werk werd in depot gegeven aan het streekmuseum den AST in Halle.