Duurzame heraanleg van groenruimten

23 november 2016

Het 'Fonds des Îles de la Semois' heeft een project gelanceerd in Vresse, om het eiland van Bohan geleidelijk zijn vroegere uitzicht terug te geven.

Op het eiland van Bohan (Vresse-sur-Semois) is er een aanzienlijke ontbossing doorgevoerd. Dit om de traditionele praktijken van het maaien en grazen in eer te herstellen. Het project werd op een beredeneerde manier uitgevoerd: maaien, ontbossen en beheren van het maaiafval. Tegelijk werden enkele merkwaardige specimens (es, appelboom en wilgen) behouden. Deze aanpak is een goede manier om de woekering van invasieve soorten te bestrijden en tegelijk de hergroei van soorten met een grotere biologische waarde te bevorderen. Afhankelijk van de wensen van de omwonenden zal het eiland vanaf volgend jaar onderhouden worden in de vorm van een weide die begraasd wordt door koeien of schapen van rustieke rassen. Daarnaast zullen er ook fruitbomen heraangeplant worden.

De Koning Boudewijnstichting is eigenaar van 3 eilanden in de Semois (Bohan, Vanne-Cunin en Poupehan), dankzij gulle schenkers die binnen de Stichting het “Fonds des Iles de la Semois” hebben opgericht voor de bescherming van de Semois. Er is een beheersplan opgesteld voor het onderhoud en de rehabilitatie van de eilanden, in nauwe samenwerking met de lokale en regionale instanties die belast zijn met natuur- en rivierbeheer. Regelmatig maaien en beperkt ontbossen, moeten een optimaal behoud van deze uitzonderlijke sites waarborgen. Het is daarbij de bedoeling hun natuurlijke, historische en landschapswaarde te bewaren en tegelijk rekening te houden met de belangen van de betrokken actoren.