‘Belgian Heritage Abroad’ Award

30 april 2017

Deze prijs plaatst jaarlijks het Belgisch erfgoed in het buitenland in de kijker. Dit jaar vallen de Verenigde Staten, Brazilië en Congo in de prijzen. Een initiatief van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken en de Koning Boudewijnstichting.

De laureaten van de tweede Prijs voor het Belgische erfgoed in het buitenland zijn bekend gemaakt. Uit de deelnames die door Belgische ambassades wereldwijd werden ingediend, heeft de jury 3 laureaten gekozen: de Belgian Friendship Building in Richmond (VS), de Vila Belga in Santa Maria (Brazilië) en het Centre de Recherche en Sciences Naturelles in Lwiro (Congo).

De Belgian Friendship Building in Richmond (VS): is een voorbeeld van avant-garde architectuur en laat op de buitenmuren meesterwerken zien van beeldhouwreliëf over Belgisch Congo. De Belgische architect Henry van de Velde, een van de stichters van de art nouveau, heeft dit gebouw ontworpen voor de wereldtentoonstelling van 1939 in New York.

De ’Vila Belga’ in Santa Maria (Brazilië): een residentiele wijk gebouwd van 1905-1907 door de ‘Compagnie auxiliaire des Chemins de Fer au Brésil’ om haar personeel onderdak te verlenen. Het Belgische aspect heeft betrekking op de Belgische aannemersbedrijven die hun (Belgische) werknemers hier lieten verblijven.

Het Centre de Recherche en Sciences Naturelles (CRSN) in Lwiro (Zuid-Kivu): werd in de koloniale tijd opgericht als het Institut pour la recherche Scientifique de l’Afrique Centrale. Het CRSN is tijdens de woelige oorlogsjaren (1990-2000) steeds actief gebleven. Er vonden wel een aantal plunderingen plaats, maar al bij al is de collectie intact gebleven: de grootste wetenschappelijke bibliotheek van de Grote Merenregio, een uitgebreide collectie zoogdierenskeletten en opgezette dieren, een omvangrijk herbarium, etc

De prijs wil plaatselijke beschermingsinitiatieven van Belgisch erfgoed bekronen en aanmoedigen. Aan de prijs is geen financiële vergoeding verbonden. De prijs eert de overheden en instellingen die instaan voor het goed beheer van het patrimonium. Ook de inspanning om België lokaal te promoten is een van de criteria. Daarnaast speelt de omvang en zichtbaarheid van het erfgoed een rol, en het historisch, kunsthistorisch, economisch en cultureel belang ervan.