'Argenteuil' van Manet wordt gerestaureerd

31 januari 2013

Michel Lemay, ondernemer en mecenas, richtte in de schoot van de Koning Boudewijnstichting het Fonds Claire en Michel Lemay op met als doel Picardisch Wallonië en zijn hoofdstad Doornik verder te helpen ontwikkelen op economisch, sociaal, cultureel en artistiek vlak.

Om de lancering van het Fonds te vieren besloot het bestuurscomité om de restauratie van het schilderij ‘Argenteuil’ van Edouard Manet financieel te ondersteunen. Het werk, dat geklasseerd is als ‘patrimoine exceptionnel de la Fédération Wallonie-Bruxelles’, zal door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium gerestaureerd worden.

Een behandeling bleek nodig daar het schilderij op verschillende plaatsen zwakke plekken vertoont. Doordat het formaat van het werk aangepast werd, zit het doek niet meer goed gehecht aan het kader. Het doek heeft nog steeds een zekere spanning, maar zal toch verstevigd moeten worden. Uit de picturale laag, die op bepaalde plaatsen omhoog komt of kleine lacunes vertoont, blijkt dat er een verlies is van aanhechting. Bovendien is het werk door de vergeelde vernis niet meer leesbaar in al zijn nuances. Tegen eind 2013 zou de restauratie afgerond moeten zijn.