Aankoop domein Ertbrand

16 februari 2017

Met de hulp van het Fonds Jozef Van Ammel koopt Natuurpunt het domein Ertbrand. Zo wordt het voortbestaan van lokale diersoorten gegarandeerd.

Het Fonds Jozef Van Ammel, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, steunt de aankoop van het domein en het Fort van Ertbrand door Natuurpunt met een bedrag van 100.000 euro. Het steunen van natuurbescherming is één van de doelstellingen van het Fonds Jozef Van Ammel, dat jaarlijks initiatieven steunt van Natuurpunt Vlaanderen en Vogelbescherming vzw.

Het domein Ertbrand telt 90 hectare bos en natuur, inclusief het fort, 1 hectare woonparkgebied en een kleine boswachterswoning. Het wordt aangekocht voor zo’n 2 miljoen euro. Het Fort van Ertbrand is in het bijzonder interessant als vleermuizenfort.

Extra aandacht voor de dieren

Deze aankoop is om verschillende redenen belangrijk. Zo vormt het Ertbrand-bos het natuurknooppunt tussen de natuur- en bosgebieden van Stabroek, Kapellen, Brasschaat en het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. Door deze natuurgebieden aan elkaar te koppelen kan de biodiversiteit er makkelijker worden bewaard. Het domein zal onder meer voor de boommarter en de nachtzwaluw een ideale thuis vormen.

Daarnaast zijn er natuurlijk de diverse soorten bedreigde vleermuizen. Die zullen nu extra aandacht krijgen. Zo zal een aangepast beheer van het bos leiden tot meer oudere bomen met holten waarin de vleermuizen tijdens de zomer kunnen verblijven en een betere bosstructuur met meer insecten als voedsel. Het fort zelf krijgt een optimale vleermuizeninrichting.

Cultureel erfgoed

Niet alleen vanuit het oogpunt van de natuur, maar ook omwille van de culturele waarde is deze aankoop belangrijk. Want het Fort van Ertbrand maakt deel uit van de Antwerpse fortengordel die gebouwd werd tussen 1907 en 1914.

Tenslotte is dit goed nieuws voor de wandelaars, die dankzij deze aankoop een nieuw wandel- en recreatiegebied kunnen ontdekken.