Ontwerptekeningen voor juwelen toegeschreven aan L. Vander Cruycen

Deze uiterst zeldzame reeks van 23 ontwerptekeningen voor 18de-eeuwse juwelen en accessoires is toegeschreven aan L. Vander Cruycen, juweelontwerper en juwelier in Brussel en Parijs. Doordat er geen vergelijkbare tekeningen uit deze periode voor de Zuidelijke Nederlanden bekend zijn, vervult deze reeks een schakelfunctie voor het begrip van onze juweelkunst. Ze onderbouwt het onderzoek naar en illustreert de creatie, typologie en distributie van juwelen.

De tekeningen werden aangekocht door het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, en zijn ondergebracht in het DIVA, waar ze toelaten de juweelkunst in een internationaal perspectief te plaatsen.

De tekeningen omvatten 127 getekende voorwerpen met een brede waaier aan juwelen en accessoires. Zo zijn er oorbellen, broches, knopen, gespen, frames voor miniatuurportretten, deksels voor (snuif-)dozen, grepen voor zwaarden en ordetekens, zoals die van de Orde van het Gulden Vlies, de Orde van Malta en de Orde van de Witte Adelaar van Polen.

In verschillende geschiedkundige werken wordt de juwelier L. Vander Cruycen vermeld als belangrijk ontwerper. Dat hij zich als Brusselaar ook in Parijs vestigde, het toen internationaal gerenommeerde centrum voor de juweelkunst, duidt op zijn hooggewaardeerde reputatie.

Momenteel zijn voor de hele 18de eeuw slechts vier prentenreeksen voor juwelen bekend die in de Zuidelijke Nederlanden (Brussel) werden uitgegeven. De Principÿ per l’arte de gli orefeci en de Aulæ Bavariæ Magnificentia van Joannes Baptista Grondoni, de Livre Dorfeferie van Noë Pauwels en de Nouveau Livre de dessins van L. Vander Cruycen. In 1770 publiceerde Vander Cruycen een tweede reeks prenten met als titel Nouveau Livre de desseins contenant les Ouvrages de la Joaillerie in Parijs.

Verder onderzoek moet uitwijzen of onze tekeningen de aanzet vormden voor een derde uitgave, dan wel of ze als presentatietekeningen voor klanten werden gebruikt. Wat vast staat is dat ze zowel stilistisch als wat uitwerking betreft nauw aansluiten bij de Parijse editie uit 1770 en dat de watermerken op het papier dateren uit de jaren 1760 en 1770.

De aankoop van het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché, vormt een bijzondere aanwinst voor onze publieke collecties en voor DIVA in het bijzonder. Door de band met de gravures van Vander Cruycen, waarvan DIVA recent een set aankocht, vormt deze reeks ontwerptekeningen een eens zo bijzondere verrijking voor het museum.

Type: 
Tekeningen
Material / technique: 
Potlood en gewassen inkt op papier
Dimensions: 
ca. 38 x 24 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Leon Courtin - Marcelle Bouché
Year of acquisition: 
2018
Depository institution: 
DIVA, Antwerpen